این روز ها آنقدر پدر و مادر درگیر گرفتاری های خود هستند که دیگر حوصله ای برای مقابله با درخواست های بی جای کودکانشان ندارند. بچه ها هم این موضوع را خوب فهمیده اند و البته یاد گرفته اند که برای رسیدن به هر چیزی آنقدر لجبازی کنند تا پیروز شوند، که البته در اغلب موارد هم می شوند!
یکی از مشکلاتی که والدین در ارتباط با تربیت فرزندان خود با آن مواجه هستند نحوه ی مدیریت بدرفتاری ، پرخاشگری ، لجبازی و نافرمانی آن هاست. این مشکلات در مراحلی از رشد کودکان و نوجوانان به طور طبیعی مطرح است . در این موارد اگر والدین چگونگی برخورد صحیح را با آن ها بدانند مشکل کاهش پیدا کرده ، در غیر این صورت شاهد بدرفتاری شدیدتر فرزندان خود خواهند بود.
در موارد دیگری این رفتارها ناشی از مراحل رشد نبوده ، بلکه به عنوان یک اختلال مطرح است و دوره ی طولانی تر و پایدارتری دارد و خود به خود برطرف نمی شود .
در این شرایط کودکان به طور فعال از انجام خواسته ها و رعایت قواعد بزرگسالان سرپیچی ، با آنها وارد بحث و مشاجره می شوند. به طور عمد موجبات ناراحتی دیگران را فراهم آورد، اغلب فحش می دهند و دیگران را برای اشتباهات و بدرفتاری های خود سرزنش می کنند . ضمنا روحیه ی حساس و زودرنجی دارند.
در این موارد مدیریت رفتار فرزندان بسیار دشوار شده و والدین جهت کنترل این رفتارها عاجز و درمانده می شوند . به ناچار روش هایی را به کار می گیرند که نه تنها مشکل را کاهش نداده ، موجب افزایش و شدت گرفتن آن می شود . بنابراین ضروری است والدین با روش های موثر و کاربردی بتوانند با این موقعیت ها مواجه شوند .
کتاب حاضر به موضوع ناهنجاریهای رفتاری، لجبازی و نافرمانی و مقابلهجویانه در کودکان و نوجوانان اختصاص دارد. نخست ویژگیها و خصوصیات رفتاری کودکان و نوجوانان لجباز و نافرمان و اختلالات همراه با آن بیانشده و سپس، نقش عوامل فردی، خانوادگی و محیطی در پرورش کودکان و نوجوانان لجباز ارائه شده است. در ادامه، فنها و روشهای کنترل و اصلاح عوامل فردی و خانوادگی مورد بررسی قرارگرفته و در این خصوص، شیوههای درست فرزند پروری توضیح داده شده است. در پایان نیز بحثی تحت عنوان «پیشگیری از عوامل محیطی مۆثّر در اختلال لجبازی و نافرمانی» گنجانده شده است.